Toespraak van de Gouverneur van Curaçao H.E. Lucille George-Wout ter gelegenheid van de viering van Koningsdag 25 april 2025

Hartelijk welkom op deze receptie ter gelegenheid van Koningsdag. Een bijzonder welkom aan de decorandi aan wie ik vanochtend, namens Koning Willem Alexander, een onderscheiding heb mogen uitreiken; een Koninklijke onderscheiding. Ook wel “lintje” genoemd.

Zoals bekend worden deze lintjes uitgereikt aan personen die zich voor de samenleving bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt. En dat met zeer uiteenlopende activiteiten. Daarbij maakt het niet uit of die activiteiten in lijn liggen met het regeringsbeleid. Dat doet er ook eigenlijk helemaal niet toe. Het gaat erom dat de activiteiten dienen voor de gemeenschap in brede zin; dus ongeacht politieke of religieuze voorkeuren.

Het gaat om activiteiten voor de gemeenschap; door mensen en voor mensen. En het gaat erom dat die activiteiten gezien zijn. De voordrachten komen dan ook voort uit de gemeenschap zelf; daar leeft die waardering al. En daar mogen wij als bestuur van het land dan een officieel tintje aan geven, namens de Koning!

Het is mooi dat het Koninkrijk zich op deze dag in alle landen van het Koninkrijk kan manifesteren. Dat is belangrijk voor ons gevoel van saamhorigheid, zowel binnen ons land Curaçao, als binnen het Koninkrijk als geheel. En dat kunnen we in deze tijden goed gebruiken.

Op die saamhorigheid hebben we over en weer in de loop van decennia al vaker beroep gedaan, aan beide zijden van de oceaan. Dat is eigenlijk al begonnen in de tweede wereldoorlog, toen Curaçao en Aruba belangrijk waren voor de brandstofvoorziening van de geallieerden. Meer recent hebben we in de COVID-periode op onderlinge bijstand beroep kunnen doen. Ook nu weer staan we, zowel binnen als buiten het Koninkrijk – als onderdeel van de wereldgemeenschap- voor grote uitdagingen.

De geopolitieke ontwikkelingen in de wereld raken ons allemaal. Niet per se in fysiek-militaire zin (en hopelijk blijft dat zo), maar wel in politiek-economische zin. Door de afstand die de VS neemt van Europa, zijn de landen van Europa meer op elkaar aangewezen. Maar ook andere delen van de wereld blijven niet gevrijwaard van de onrust; ook niet binnen onze regio.  Want hoewel wij in geografische zin op een eiland wonen, is dat in internationaal-politieke zin al lang niet meer het geval.  Alle landen zijn tegenwoordig met elkaar verbonden; of we dat nu willen of niet.

Onder deze omstandigheden zijn de historische banden tussen onze landen van het Koninkrijk van grote waarde. Niet alleen voor de fysieke verdediging van het grondgebied van het Koninkrijk; dus ook van de Caribische landen; .... maar ook om met elkaar overeind te blijven in deze woelige wereld, waarin nu eenmaal sprake is van concurrentie of zelfs strijd tussen grote machtsblokken; en waarin daarnaast sprake is van onderlinge afhankelijkheden; met name ook op het gebied van economische ontwikkeling, handel en toerisme en ICT-netwerken.

Juist kleine landen - en dat is ons Koninkrijk op de schaal van de wereld in feite ook - hebben er groot belang bij dat de internationale rechtsorde in stand wordt gehouden en wordt gerespecteerd. Het recht van de sterkste zou niet meer mogen gelden in deze tijd. Maar helaas is dat vaak toch nog wel het geval.

Maar laten we de ontwikkelingen in de wereld niet alleen vanuit zorgen en risico’s benaderen; maar ook vanuit kracht en kansen. Want kansen zijn er zeker ook. Met name voor de grote uitdagingen op het gebied van klimaat en energietransitie beschikt Curaçao over gunstige  randvoorwaarden. Daar liggen kansen voor Curaçao vanwege onze geografische ligging en onze unieke havenfaciliteiten. Het vraagt overtuiging en enthousiasme om daarvoor te gaan staan; en doorzettingsvermogen om er samen iets van te maken. Het zou ons wel eens letterlijk “voor de wind kunnen gaan”. Maar daarbij is het ook nodig om het grotere doel voor ogen te hebben; niet alleen het kleine particuliere belang op korte termijn, maar ook het algemeen belang; waar worden we als land met onze samenwerkingspartners binnen het Koninkrijk beter van?. Daarbij zullen we krachten en capaciteiten in Koninkrijksverband moeten bundelen. Ik geloof daar in!

Aanstonds zal een nieuwe Staten aantreden; en ook een nieuw kabinet. Zowel de leden van de Staten als de ministers zullen bij hun aantreden, evenals ik dat heb gedaan, bij hun aantreden de eed of belofte afleggen. Daarbij beloven wij trouw aan de Koning en dat we het Statuut van het Koninkrijk en de Staatsregeling van Curaçao steeds zullen blijven onderhouden.

Juist in deze tijd is het nodig om de daad bij het woord te voegen. Dat gaat dus verder dan het voldoen aan een formaliteit; het is een opdracht aan ons allemaal om in gezamenlijkheid te werken aan ontwikkeling van ons Land binnen Koninkrijksverband, ten behoeve van het welzijn van onze burgers.

Ik heb er vertrouwen in dat we dat kunnen. Als we maar bereid zijn om over onze eigen schaduw heen te stappen; en erkennen waarbij we elkaars hulp en bijstand kunnen gebruiken. Dan gloort er hoop voor de toekomst achter de horizon.

Samen met mijn echtgenoot, Herman George, nodig ik u uit om met mij te proosten op onze Koning Willem-Alexander.

Leve de Koning!

Salut!